Friday, March 11, 2016

Sendirian Tapi Tidak Kesunyian

Bismillah.

Tadi keluar dengan staff, berhenti solat dan tak semena-mena teringat Shas Mosque (Masjid UIA). Terlalu banyak kenangan di situ. Situlah tempat solat, tempat ulangkaji, tempat berehat dan juga kadangkala jadi tempat makan. Bolehlah kalau nak kata yang dalam satu hari tu, satu pertiga berada di kelas atau library, satu pertiga di Shas Mosque dan satu pertiga lagi di bilik. 

Jadi kalau ditanya apakah yang paling saya ingati tentang UIA, semestinya salah satunya ialah Shas Mosque. Satu saat yang paling saya rindui ialah ketika short sem terakhir, ketika itu kelas sangat jauh dari bilik. Kelas bermula 8 pagi, tapi perlu keluar dari Mahallah (hostel) seawal jam 7 suku pagi kerana perlu berjalan ke sana. 

Oleh kerana selang waktu di antara dua kelas agak jauh, jadi semestinya saya perlu meluangkan masa di sekitar kelas/library/masjid seandainya saya tidak mahu pulang ke bilik. Dan seingat saya, perkara manis yang paling saya rindui adalah ketika selesai kelas 8pagi, saya akan terus ke masjid, dhuha seketika, baca buku dan berehat, sendirian di masjid. Di satu "port" yang sama, perasaan yang sama, ketenangan yang sama. Walau sendirian, namun tak pernah rasa sunyi. :)


Di library. Masa ni pakai niqab. Tapi pakai dalam UIA sahaja :)

Bercakap tentang sendirian, jujur saya katakan bahawa sewaktu zaman degree, saya jenis 'lone ranger'. Saya memang ramai kawan baik, kawan yang selalu saya luangkan masa bersama. tapi saya jenis yang lebih suka sendiri selepas kelas, di waktu rehat antara jarak kelas, ketika memilih kelas dan subjek, semuanya saya sendirian. Tapi biasanya memang ada kawan yang akan saya jumpa di tempat-tempat saya tuju. Cuma, ketika belajar, saya lebih suka sendiri, kerana bagi saya, kemahuan kita & kawan tak sama. Pada waktu rehat, ada yang mahu makan, ada yang mahu rehat, ada yang mahu pulang ke bilik dan sebagainya. Dan saya mahu ikut kemahuan sendiri. Saya pilih kelas mengikut jadual sendiri dan tak perlu risau andai ada kelas yang tak sama dengan kawan baik.

Bagi saya, saya perlu buat keputusan sendiri dalam menentukan halatuju pelajaran saya.  Saya tidak mahu menjadi seperti segelintir orang yang mahu berada dalam kelas yang sama dengan kawan baik untuk setiap subjek. Tidak mahu mendengar kata-kata orang lain tentang pensyarah atau subjek sekian-sekian. Jika saya memang mahu, saya akan terus daftar subjek itu. Semestinya saya juga ada kawan baik dan kawan yang saya sama-sama lakukan group discussion, cuma untuk siang hari sewaktu kelas, saya lebih banyak ke sana ke sini sendiri sehinggakan ada yang berbisik-bisik tertanya kenapa saya asyik dilihat sendirian membeli makanan, di perpustakaan dan juga ketika pergi dan pulang kelas. ;)


Rindu. :')

Bagi saya, kalau kita ada matlamat sendiri, ada impian sendiri, kita tak akan peduli samada ada orang mahu bersama kita atau tidak. Andai ada, Alhamdulillah. Andai tak ada, inshaAllah saya mampu sendirian dan tidak mengganggu perjalanan. Sebenarnya, waktu degree dulu, saya akui saya mahu cepat- cepat grad, kerana itu saya tidak kisah ambil banyak subjek dalam satu sem, dan kerana itu juga saya tak boleh atur jadual yang sama dengan kawan. Sebab tak ramai yang mahu selesaikan degree mereka dalam tempoh 3 tahun. Dan sejujurnya saya agak menyesal grad awal, pertama sebab saya sayangkan waktu degree dan tak seharusnya saya tak sabar menamatkannya & kedua kerana saya terpaksa grad dengan kakak senior. Jadi kenangan waktu konvo saya tidak terlalu indah dan 'happening'. Namun ada hikmah takdir saya sedemikian. Dah berlalu dan tak wujud kecuali dalam hati.

Apapun, terima kasih kalau anda baca sehingga akhir. Entri ini saya akui ia tidak bermanfaat untuk anda, cuma sekali sekala saya suka selitkan kenangan zaman belajar di blog ini. :) Okaylah, mata pun dah kuyu, nanti saya tulis lagi, inshaAllah.



2 comments:

  1. Kak jid... rindunye kite lepak kat level 3 masjid patu curi2 makan lasagna (kalau ingat lah) hahaha. Kite byk kongsi 'perangai' yg sama. Ramai kawan tetapi sentiasa pilih utk lone ranger mode 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru teringat nak reply. hihihi. Nampak sangat jarang bukak blog ni. Mestilah ingat sangat2 zaman lepak2 di uia. huhu. rinduuuuuu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...